انحلال شرکت،موارد و مراحل آن
تمام شرکتها با هدف خاصی تأسیس میشوند، بنابراین وقتی شرکتها به هدف نهایی خود دست یابند یا دستیابی به آن هدف برایشان ممکن نباشد، شرکت منحل میشود. البته عوامل دیگری نیز در انحلال شرکت نقش دارند که میتوان به ورشکستگی یکی از اعضا، ورشکستگی کل شرکت، فوت یک یا چند نفر از شرکا، تصمیم جمعی شرکا برای انحلال شرکت و… اشاره کرد.
انحلال شرکت چیست؟
هنگامی که شرکتهای تجاری و غیرتجاری فعالیت خود را آغاز میکنند، شخصیت حقوقی به دست میآورند. شرکتها و مؤسسات بعد از تأسیس ممکن است به دلایل مختلف، چه به صورت اختیاری و چه به صورت اجباری، تصمیم به خاتمه فعالیت خود بگیرند. در صورتی که شرکتی تصمیم به انحلال بگیرد، باید تمامی فعالیتهای خود را متوقف کند.
طبق قوانین تجارت، همه شرکتها موظف هستند پایان فعالیت تجاری خود را به اداره ثبت شرکتها و عموم مردم اعلام کنند. در این مدت زمان معینی باید تمامی بدهیها و قروض شرکت تسویه و امور ناقص آن تکمیل شود.
پس از تصفیه کامل بدهیها و قروض و تأیید درخواست انحلال شرکت توسط اداره ثبت شرکتها، شرکا میتوانند داراییهای باقیمانده شرکت را بین خود و مدیران تقسیم کنند.
موارد انحلال شرکت
- تصمیم شرکا و مدیران: گاهی شرکا و مدیر عاملان، پس از مدتی از شروع فعالیت، تصمیم به پایان دادن به فعالیت تجاری خود میگیرند. در این مواقع، با موافقت تمامی شرکا و با رعایت قوانین و مقررات مندرج در قانون تجارت، اقدام به انحلال شرکت میکنند.
- حکم قانونی: در برخی مواقع، شرکتها به صورت اجباری و به حکم قانون منحل میشوند. در این حالت، رضایت شرکا و مدیر عاملان تاثیری نخواهد داشت و باید طبق حکم قانونی عمل شود.
- تحقق هدف خاص: شرکتها هنگام تأسیس اهداف خاصی را دنبال میکنند. در صورتی که شرکت به اهداف خود رسیده باشد، با موافقت تمامی اعضا میتواند به انحلال اقدام کند.
- از دست دادن عناصر اصلی: با مرگ یکی یا چند نفر از شرکا یا ورشکستگی شرکت و دیگر شرایط مشابه، که یکی از عناصر اصلی تشکیلدهنده شرکت از بین رفته باشد، شرکت میتواند به فعالیت خود پایان دهد.
مراحل انحلال شرکتها
طبق قانون تجارت، شرکا و سهامداران موظف هستند در صورت از بین رفتن، تعطیل شدن یا خاتمه فعالیت شرکت خود، این موضوع را به طور رسمی در اداره ثبت شرکتها اعلام و ثبت کنند. مراحل انحلال شرکتها به شرح زیر است:
- تنظیم صورت جلسه: تهیه و تنظیم صورت جلسهای که تصمیم به انحلال شرکت را بیان میکند.
- امضای صورت جلسه توسط همه شرکا: همه شرکا باید صورت جلسه را امضا کنند.
- مشخص کردن مدیر تصفیه: تعیین فردی به عنوان مدیر تصفیه که وظیفه نظارت بر تصفیه بدهیها و اموال شرکت را برعهده دارد.
- تهیه فتوکپی شناسنامه و کارت ملی همه اعضا و مدیر تصفیه: کپی مدارک هویتی همه اعضا و مدیر تصفیه باید تهیه شود.
- تهیه آخرین روزنامهای که آگهی شرکت در آن درج شده: کپی آخرین روزنامه رسمی که آگهیهای مربوط به شرکت در آن منتشر شده است.
- بارگذاری صورت جلسه در سامانه اداره ثبت: وارد کردن اطلاعات و بارگذاری صورت جلسه در سامانه اداره ثبت شرکتها.
- ارسال اصل مدارک به اداره ثبت: پست اصل مدارک بارگذاری شده در سامانه به اداره ثبت شرکتها.
پس از طی کردن مراحل فوق، انحلال شرکت باید در روزنامه رسمی کشور آگهی شود تا عموم مردم از پایان کار آن شرکت مطلع شوند.
نحوه انحلال شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص، یک شرکت خصوصی است که به دولت تعلق ندارد و با تعداد کمی از سهامداران و شرکا تأسیس میشود. این نوع شرکت با حداقل سرمایه میتواند راهاندازی شود و با هدف معین و در مدت زمان معینی فعالیت میکند. با پایان یافتن این مدت زمان یا دستیابی به هدف نهایی، شرکت دیگر به طور قانونی نمیتواند به فعالیت خود ادامه دهد و باید منحل شود.
مراحل انحلال شرکت سهامی خاص به شرح زیر است:
- تنظیم صورت جلسه رسمی: اعضای شرکت باید صورت جلسهای رسمی تهیه کنند که در آن تصمیم به انحلال شرکت مشخص شده است.
- امضای صورت جلسه توسط همه شرکا: تمامی شرکا باید صورت جلسه را امضا کنند.
- تهیه فتوکپی کارت ملی و شناسنامه همه اعضا: کپی مدارک هویتی تمام اعضای شرکت باید تهیه شود.
- بارگذاری مدارک در سامانه ثبت شرکتهای تجاری: صورت جلسه رسمی و مدارک هویتی باید در سامانه ثبت شرکتهای تجاری بارگذاری شود.
- پست اصل مدارک به اداره ثبت: پس از بارگذاری، اصل مدارک باید به اداره ثبت شرکتها ارسال شود.
پس از طی کردن این مراحل، انحلال شرکت باید در روزنامه رسمی کشور آگهی شود تا عموم مردم از پایان کار شرکت مطلع شوند. این آگهی نشاندهنده خاتمه قانونی فعالیت شرکت سهامی خاص است.