اعاده ی دادرسی
طبق قانون، رای قطعی باید به اجرا گذاشته شود و هر گونه تأخیر یا عدم اجرای آن مغایر با قانون است. این به این معناست که رای قطعی، به عنوان یک امر مختوم و معتبر، باید بلافاصله پس از صدور آن اجرا شود. اعتبار رای قطعی نشان از این دارد که پس از گذراندن مراحل قانونی و تأیید صحت آن، به عنوان تصمیم نهایی و قطعی شناخته میشود.
طبق ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری، اعاده دادرسی یکی از طرق فوقالعادهی رسیدگی به حکم محکومیت قطعی است. این ماده شرایطی را برای پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی در مورد حکمهای محکومیت قطعی تعیین میکند. این شرایط عبارتند از:
الف) زمانی که فرد به اتهام قتل محکوم شده و سپس زندهای از وی محرز گردد. ب) زمانی که چند نفر به اتهام ارتکاب جرم محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونهای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب را برای آن قائل شد. ج) زمانی که شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به دلیل همان انتساب محکوم شده باشد به گونهای که از تعارض و تضاد مفاد و حکم بیگناهی یکی از آنان محرز گردد. ت) زمانی که در مورد شخصی به اتهام واحد، احکام متفاوتی صادر شود. ث) زمانی که در دادگاه ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج) زمانی که پس از صدور حکم قطعی، وقوع حادثهای جدی یا ارائه ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بیگناهی یا عدم تقصیر محکوم علیه یا عدم تقصیر او میشود. چ) زمانی که عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانون باشد.
اعاده دادرسی فقط از سوی محکوم علیه امکانپذیر است و شاکی نمیتواند نسبت به برآیت به هر دلیلی اقدام به اعاده دادرسی کیفری نماید.
مرجع رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی دیوان عالی کشور است، که مستقیماً به دیوان عالی کشور تقدیم میشود. اگر دیوان عالی کشور شرایط اعاده دادرسی را احراز کند، با تجویز اعاده دادرسی موافقت کرده و پرونده را برای رسیدگی به دادگاهی که رای اولیه را صادر کرده است، ارجاع میدهد.
اعاده دادرسی فاقد مهلت است و بنابراین نیازی به رعایت مواعد زمانی قانونی ندارد. اگر درخواست اعاده دادرسی رد شود، امکان طرح مجدد آن وجود دارد. این امر به عنوان یک حق قانونی برای طرفهای مربوطه تعریف شده است.
طبق قانون، افرادی که حق درخواست اعاده دادرسی را دارند، عبارتند از:
- محکوم علیه یا وکیل او یا نماینده قانونی وی.
- در صورت فوت یا غیبت محکوم علیه، همسر، وصی، یا وراث قانونی او و وکیل آنان.
- دادستان مجری حکم.
- دادستان کل کشور.
اثری که اعاده دادرسی دارد، این است که با پذیرش آن، اجرای حکم به تعویق میافتد. این برای حفظ حقوق طرفهای مرتبط و اطمینان از صحتی حکم صادره انجام میشود.
برای راهنمایی ومشاوره بیشتر دراین خصوص ویاپیگیری پرونده با این شماره تماس بگرید
۰۹۱۵۶۰۲۴۰۰۴