فسخ نکاح و شرایط آن
فسخ نکاح
فسخ نکاح یعنی برهم زدن عقد نکاحی که بین دو طرفین ایجاد شده است و این برهم زدن شرایطی را میطلبد یعنی برای فسخ کردن عقد نکاح باید شرایط ویژه باشه تا بتوان آن عقد را فسخ کرد پس میتوان گفت فسخ نکاح با طلاق فرق میکند در ادامه به توضیح بیشتر این مورد میپردازیم.
شرایط فسخ نکاح:
یکی از شرایطی که میتوان نکاح را با آن فسخ کرد بحث عیوب هست حال این عیوب هم میتواند در زنان باشد و هم میتواند در مردان باشد و دو طرف با عیوبی که طرف مقابل دارند میتوانند آن نکاح را فسخ کنند در ادامه به این عیوب میپردازیم.
جنون:
یکی از شرایط فسخ نکاح که از عیوب میباشد جنون است جنون یعنی همون دیوانگی و اگر هر یک از طرفین به جنون دچار شوند میتوان آن نگاه را فسخ کرد البته تشخیص این امر با متخصص میباشد و دادگاه این امر را تایید میکند.
البته باید توجه کرد که جنون به دو دسته جنون دائمی و ادواری تقسیم میشود در جنون دائمی همانطور که از اسمش مشخص است فرد به صورت دائمی مجنون میشود و یکی از موارد فسخ نکاح همین جنون دائمی میباشد و در جنون ادواری که فرد فقط در بعضی از موارد مجنون میشود شامل این مورد یعنی فسخ نکاح نمیشود و نمیتوان به علت جنون ادواری نکاح را فسخ کرد.
نکته دیگر در خصوص جنون این است که اگر شوهر قبل از ازدواج مجنون باشد یا بعد از ازدواج به جنون دچار شود فرقی بین این دو نیست و در هر دو صورت زن میتواند تقاضای فسخ نکاح را داشته باشد اما زن اگر بعد از ازدواج مجنون شود شوهر نمیتواند تقاضای فسخ کند و فقط برای جنون در هنگام عقد ازدواج میتواند این امر را بخواهد.
عیوب زن و مرد برای فسخ:
عیوب زوج:
در خصوص عیوب مردان این عیوب زمانی باعث فسخ نکاح از جانب زوجه می شود که مربوط به رابطه زناشویی و نزدیکی باشد یعنی مرد عیبی داشته باشد که نتواند نزدیکی را انجام دهد و توان رابطه زناشویی را نداشته باشد
عیوب زوجه:
از عیوبی که مختص زنان است و در صورت به وجود آمدن حق فسخ را به مردان می دهد عبارتند از
برص ،زمین گیر شدن، جزام، نابینایی دو چشم
نکته مهم این است که اگر این موارد بعد از عقد به وجود آید مرد حق فسخ را نخواهد داشت و فقط زمانی حق فسخ برای مرد به وجود می آید که در زمان عقد این موارد وجود داشته باشد ولی کرد از آن ها بی اطلاع باشد .
تدلیس:
یکی دیگر از مواردی که به طرفین حق فسخ نکاح را میدهد بحث تدلیس و فریب در ازدواج است که ممکن است فرد برای ازدواج از دروغ و فریب و نیرنگ استفاده کند و فرد مقابل بعد از ازدواج متوجه شود که فرد مورد نظر به او دروغ گفته است و دارای آن صفات و آن شرایط نیست که آن صفات و شرایط هم برای اون فرد خیلی مهم است و برای آنها با او ازدواج کرده است مثلاً فردی خود را دکتر و یا دارای تحصیلات عالی معرفی کرده است اما بعد معلوم شده است که دارای آن صفات نبوده و با فریب و نیرنگ در زمان ازدواج این موارد را گفته است تا بتواند با فرد مقابل ازدواج کند.
تخلف از شرط صفت:
در تخلف از شرط صفت فرد آگاهانه این کار را نمیکنید و در واقع سو نیت ندارد و فرقش با تدلیس در همین است یعنی فرد صفاتی ندارد اما خود را صاحب آن صفات میداند.