مجازات کشتن حیوانات
حیوانات هم مانند همه انسان ها حق زندگی و زنده ماندن دارند و وظیفه ما انسان هاست که از آنها مراقبت کنیم و حقوق آنها را زیر پا نگذاریم. متأسفانه بسیاری از افراد نادان بسیاری از حیوانات را بی دلیل می کشند و به حقوق آنها تعرض می کنند. بسیاری از ما فراموش می کنیم که سلامت انسان و بقای نسل او به یک محیط پاک، سالم و انواع گونه های جانوری بستگی دارد. حیوانات مهمترین اکوسیستم روی کره زمین هستند که حقوق آنها به موضوعی مهم برای دوستداران محیط زیست تبدیل شده است. به طور کلی مهمترین حقوق حیوانات شامل شرایط روانی و بیولوژیکی مناسب، غذا و آب آشامیدنی سالم و دسترسی به بهداشت و درمان است. بنابراین در این مقاله قصد داریم به مجازات کشتار حیوانات در قانون بپردازیم.
وضعیت ویژه حقوقی و حقوق حیوانات در ایران
طبق اصل ۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از محیط زیست وظیفه مشترک همه مردم شده است. بر اساس اصل فوق الذکر کلیه فعالیت های اقتصادی و غیراقتصادی که به محیط زیست آسیب وارد کرده و خسارات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد ممنوع است. نکته مهم این است که اهمیت حقوق حیوانات در قانون مجازات اسلامی با عنوان کلی ذکر شده است. این ماده به طور کلی بر جرایم زیست محیطی حاکم است.
اگر در رودخانه ها و دریاها مواد سمی را در آب بریزید
ریختن زباله در جاده ها و کشتار غیرقانونی حیوانات
آلودگی آب آشامیدنی و توزیع آن
دفع فضولات حیوانات، انسان و زباله به روشی کاملاً غیربهداشتی
مجازات کشتن حیوانات در قانون
قبل از پرداختن به مجازات کشتن حیوانات، بد نیست بدانید که متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاه و بیمار، بدون اینکه بدانند عمل آنها جرم است، حیوانات بی گناه را می کشند و از این عمل بسیار خوشحال هستند. چنین اقداماتی نه تنها مجرمانه و قابل مجازات است، بلکه برای محیط زیست نیز مضر است. بر این اساس قانونگذار بر اساس ماده ۶۷۹ قانون مجازات اسلامی مجازات کشتن حیوانات را چنین بیان میکند: (اصلاحی ۱۳۹۹/۲/۲۳) هرکس به عمد و بدون ضرورت حیوان حلال گوشت متعلق به دیگری یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده است را بکشد یا مسموم یا تلف یا ناقص کند به حبس از چهل و پنج روز و دوازده ساعت تا سه ماه یا جزای نقدی از ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ ریال تا ۰۰۰/۰۰۰/۲۵ ریال محکوم خواهد شد.
نکته: جزای نقدی مندرج در این ماده به موجب تصویب نامه در خصوص تعدیل میزان مبالغ مجازات نقدی جرایم و تخلفات مندرج در قوانین و مقررات مختلف مصوب ۱۳۹۹/۱۱/۰۸ هیات وزیران، اصلاح شده است.
به موجب ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی (اصلاحی به موجب ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۱۳۹۹/۲/۲۳) جرم مندرج در این ماده قابل گذشت تلقی گردیده و مجازات آن به نصف تقلیل یافته و اصلاح گردیده است.
بد نیست بدانید طبق ماده ۶۸۰ قانون مجازات اسلامی افرادی که بدون مجوز معتبر اقدام به نگهداری یا شکار حیوانات وحشی کنند و تخلف کنند به حبس از دو تا ده سال محکوم خواهند شد.