نفقه و مهریه بعد از فوت همسر
نحوه محاسبه مهریه بعد از فوت زوج
به غیر از مهریه وجه نقد هر نوع مهریه مثل سکه به همان قیمت روز مطالبه قابل وصول از ماترک شوهر است. حتی اگر شوهر زودتر فوت کرده باشد.
اگر مهریه زن وجه رایج است (نه سکه یا اموال منقول و غیرمنقول) براساس «شاخص» سال فوت شوهر باید مهریه را محاسبه کند.
فرض کنیم زنی پس از ۲ سال از تاریخ فوت همسرش میخواهد مهریه خود را مطالبه کند، آنچه مسلم است این دعوی باید به طرفیت ورثه متوفی که ترکه (اموال به جا مانده از متوفی) را پذیرفتند، در دادگاه طرح و اقامه شود.
مثال: اگر شوهر در سال ۹۳ فوت کرده ولی همسر او در سال ۹۷ مهریه را به اجرا گذاشته و مهریه سکه باشد، همان قیمت که سکه در زمان وصول و پرداخت ملاک است.
اما اگر مهریه زوجه وجه نقد باشد می دانیم که به نرخ روز محاسبه می شود و اما تا زمان فوت شوهر به نرخ روز محاسبه می شود و نه زمان مطالبه زوجه
مهریه نیز مانند سایر حقوق مالی قابل نقل و انتقال قهری به ورثه است.
اگر شوهر فوت کند ودیهای به ورثه برسد با توجه به اینکه مهریه جزء دین ممتاز است همسر میتواند قبل از تقسیم دیه، مهریه خود را از دیه مطالبه نماید.
لزوم پرداخت سهم زن از ترکه
ورثه تا سهم زن را ندادهاند، نباید در بنا و چیزهایی که زن از قیمت آنها ارث میبرد، بدون اجازه او تصرّف کنند
چنانچه پیش از دادن سهم زن، اینها را بفروشند، در صورتی که زن معامله را اجازه دهد، صحیح وگرنه نسبت به سهم او باطل است.
نفقه زن بعد از فوت شوهر
بر اساس ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی، مطالبه نفقه زن بعد از فوت همسر، در شرایطی که زن، در عده وفات باشد و اقارب مرد، از پرداخت نفقه، خودداری کنند، امکان پذیر می باشد. درخواست هزینه زندگی پس از مرگ شوهر، با ثبت دادخواست این امر، به طرفیت اقاربی که ملزم بر پرداخت نفقه می باشند، خواهد بود.
قانون گذار، پرداخت نفقه زنی که شوهرش مرده را توسط اقارب همسر، پیش بینی کرده و از جمله شرایط تعلق نفقه به زن بعد از فوت شوهر، این است که او، در ایام عده وفات به سر ببرد. در صورتی که اقارب مرد، نسبت به پرداخت نفقه زن بیوه، اقدام نکنند، او می تواند، از طریق دادگاه، اقدام کرده تا نفقه، از محل اموال آن ها، پرداخت شود.