* حضانت عبارتی عربی است که از ریشه حضن به معنی در آغوش گرفتن مادر است. به عبارت دیگر حضانت به معنی حفظ و مراقبت کردن، پرورش دادن، نگهداری و تنظیم روابط طفل میباشد. حضانت بیشتر اشاره به حمایت جسمی از کودک دارد، اگر چه قانون مدنی تعریفی از حضانت ارائه نکرده است، اما به موضوع نگهداری و تربیت اطفال در مواد ۱۱۶۸ تا ۱۱۷۹ قانون مدنی و مواد ۴۰ تا ۴۷ فصل پنجم قانون جدید حمایت خانواده پرداخته شده است.
در واقع حضانت حق و تکلیف والدین بوده و سلب حضانت از پروندههای مهم دعاوی خانواده میباشد که مستلزم کمک گرفتن از یک وکیل خانواده در مشهد در این زمینه است.
* حضانت در قوانین >>>
بر اساس بندهای ۴۳ و ۴۶ منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران (۱۳۸۳) ، سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران در زمینه حق و مسئولیت حضانت فرزند و اهمیت برخورداری از حمایت مالی پدر و حق ملاقات با فرزند در صورت انقضا یا اسقاط دوران حضانت و مسئولیت والدین در مورد ممانعت از بهرهمندی فرزندان از ملاقات با آنان را پیشبینی کرده است. مشاوره با وکیل خوب در مشهد برای گرفتن حضانت در مشهد میتواند این مسیر را برای شما هموار کند.
* از جمله مواردی که ممکن است از مصادیق تغییر یا سلب حضانت فرزند باشد عبارتند از:
١- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر، قمار .
٢- اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء.
٣- ابتلاء به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی.
۴- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد ، فحشاء، تکدیگری، قاچاق.
۵- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
سلب حضانت نیاز به بهترین وکیل حضانت در مشهد دارد که در این زمینه تخصص داشته باشد، پس بهتر است قبل از هر اقدام با وکیل سلب حضانت مشاوره کرده تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
* حضانت بعد از فوت پدر یا مادر
بر اساس ماده ۱۱۷۱ در صورتی که پدر یا مادری که حضانت طفل به او واگذار شده است فوت کند، حضانت ساقط شده و نگهداری طفل با آن دیگری که در قید حیات است خواهد رسید. از لحاظ حقوق دانان قیم در این ماده به معنی وصی به کار رفته است.
* نکاتی درباره حضانت فرزند >>>
همانطور که قبلا ذکر شد، اگر یکی از والدین کودک فوت کرده باشد، نگهداری و حضانت فرزند به والدین که در قید حیات است سپرده خواهد شد، چرا که هیچ شخصی مانند والدین نمیتوانند از فرزندان نگهداری کنند و حضانت فرزند را بر عهده بگیرند.( ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی )
اگر پدر و مادر کودک هر دو فوت شده باشند حضانت فرزند با جد پدری او خواهد بود، زیرا پدر بزرگ کودک نسبت به تمام دارایی و امور دیگر فرزند خود آگاهی دارد. زمانی که جد پدری نیز در قید حیات نباشد، حضانت کودک به اقوام و به ترتیب درجات ارث خواهد رسید.
پس از این که ۷ سالگی کودک به اتمام برسد، دادگاه با توجه به مصلحت فرزند باید حضانت را به پدر و یا مادر بدهد. در هر حالت نفقه کودک بر عهده پدرش خواهد بود.
بر اساس ماده ۶ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ مادر یا هرکسی که حضانت فرزند را برعهده دارد میتواند این نفقه را از پدر این کودک نیز بگیرد.
* شرایط دادخواست حکم حضانت >>>
برای اینکه دادخواست مذکور قبول شود و به دادگاه ارجاع داده شود، باید شرایط شکلی و محتوایی آن رعایت شود، در غیر این صورت دادخواست دارای نقص اعلام شده و پرنده متوقف خواهد شد و مجددا باید برای پیگیری دادخواست با رعایت تمام شرایط آن مطرح شده که این امر نه تنها زمان بر بلکه هزینه بر هم خواهد بود. به گفته بهترین وکیل حضانت در مشهد، اولین نکته در طرح دادخواست حضانت، طرح دادخواست در برگههای مخصوص دادخواست میباشد.
از این رو که هزینه دادخواست حضانت، موضوع دعوا غیر مالی محسوب میشود، برابر با هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی خواهد بود.در قسمت خواسته دادخواست باید عبارت (صدور حکم حضانت فرزند به انضمام تمام خسارات قانونی) ذکر شود. سپس میبایست کپی مصدق عقد نامه، طلاق نامه، شناسنامه خودتان و فرزندتان نیز در قسمت دلایل نوشته شود و پیوست به برگه شود.
لازم به ذکر است که در مورد طلاق به صورت توافقی شرایط مقداری متفاوت خواهد بود. به این صورت که تصمیم گیری در مورد حضانت و شرایط آن، از جمله میزان ملاقات طرف مقابل با فرزندان و همچنین نحوه پرداخت نفقه و میزان آن تا قبل از سن بلوغ همانند دیگر شرایط موجود در طلاق توافقی، حاصل توافق زوجین خواهد بود.
اما در مورد شرایط حضانت بعد از رسیدن فرزند به سن بلوغ به مانند سایر انواع طلاق خواهد بود.
با توجه به مواد ۴۱ و ۴۵ قانون حمایت خانواده، مصوبه ۱۳۹۱ هر زمان بر اثر ازدواج مادر حضانت طفل به پدر سپرده شود، و بعد از مدتی ازدواج مادر منحل شود، این موضوع مطرح خواهد شد که آیا حق حضانت به مادر بازخواهد گشت یا خیر؟ بنابراین در این زمینه باید گفت، اکثر فقهای امامیه بر این عقیده هستند که با انحلال ازدواج به جز در ایام عده رجعیه، مادر حق خود را نسبت به حضانت باز خواهد یافت، چرا که مانع بر طرف شده است.
* رسیدگی به پرونده حضانت بصورت تخصصی با بکارگیری از بهترین وکلای دادگستری در مشهد. شماره تماس : ۰۹۱۵۳۱۰۴۰۰۴