وکیل نفقه در مشهد

مشاوره حقوقی ازدواج موقت

مشاوره حقوقی ازدواج موقت

باطل شدن عقد موقت یا صیغه

در این موضوع  باطل کردن ازدواج موقت و روش های انحلال عقد موقت را مورد بررسی قرار می دهیم .

قانون مدنی ایران ، به پیروی از فقه شیعه ، عقد موقت یا صیغه موقت را مورد شناسایی قرار داده و از آن به عنوان یکی از انواع نکاح یاد کرده است و احکام و شرایط عقد موقت را مشخص و معین کرده است . بنابراین ، فارغ از میزان پذیرش اجتماعی و عرفی عقد موقت ، این نوع عقد ، نوعی عقد صحیح و معتبر تلقی می شود و سبب به وجود آمدن آثار مهمی در روابط میان زوجین از جمله رابطه زوجیت می گردد . ناگفته نماند که این نوع عقد ، با عقد نکاح دائم تفاوت هایی دارد که یکی از این تفاوت ها ، شیوه ابطال عقد موقت است . به همین دلیل ، در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که عقد موقت یا صیغه چگونه باطل می شود ؟ و اینکه باطل کردن ازدواج موقت به چه صورت است ؟ برای پاسخ به این سوالات ، نخست به بررسی مختصری پیرامون عقد موقت پرداخته و سپس باطل کردن ازدواج موقت و روش های انحلال عقد موقت را مورد بررسی قرار می دهیم .

 

عقد موقت چیست

یکی از انواع عقد نکاح ، عقد نکاح موقت می باشد که همانگونه که از نام آن مشخص است ، نوعی عقد است که بر خلاف عقد نکاح دائم ، محدود به مدت زمان مشخصی است که حین عقد مشخص می شود . یکی از مهم ترین ارکان عقد موقت بر اساس قانون ، آن است که حین عقد موقت حتما باید مدت زمان عقد مشخص شده و به آن تصریح شود ؛ در غیر این صورت ، عقد موقت باطل است . علاوه بر این ، ذکر مهریه نیز در عقد موقت یا صیغه الزامی است ؛ به این صورت که عدم تعیین مهریه سبب بطلان عقد موقت است .

 

باطل کردن ازدواج موقت

یکی از مهم ترین سوالاتی که در خصوص این نوع عقد مطرح می شود ، نحوه باطل کردن عقد موقت است . به این صورت که عقد موقت یا صیغه چگونه باطل می شود ؟
در پاسخ به این سوال ، ذکر چند نکته ضروری است . اولا اینکه در اصطلاح حقوقی ، منظور از باطل بودن ازدواج موقت ، آن است که عقد موقت از ابتدا به صورت صحیح و قانونی منعقد نشده است . چرا که اگر ازدواج موقت یا صیغه باطل باشد ، به این معنا است که اصلا عقد موقتی به وجود نیامده است و زن و مرد از همان اول به هم محرم نشده بودند . همانگونه که در قسمت قبل ، ذکر کردیم ، باطل بودن ازدواج موقت ، صرفا در صورتی است که مدت زمان عقد موقت یا مهریه زن در عقد موقت مشخص نشده باشد .
اما اگر  منظور از باطل کردن صیغه ، راهی است که به وسیله آن می توان به عقد موقت یا صیغه یا ازدواج موقت خاتمه داد و به آن پایان بخشید ، می توان این موضوع را تحت عنوان انحلال و خاتمه عقد موقت مورد بررسی قرار داد که در ادامه این مقاله ، روش های انحلال عقد موقت یا صیغه را بر اساس قانون مورد بررسی قرار خواهیم داد .

روش های انحلال عقد موقت

عقد موقت تنها در صورتی باطل است که مهریه زن یا مدت زمان عقد موقت حین عقد ذکر نشده باشد . اما اگر بخواهیم این سوال را بررسی کنیم که عقد موقت چگونه به پایان می رسد و زن و مرد از قید زوجیت یکدیگر رها می شوند ، باید این موضوع را تحت عنوان انقضای مدت و بذل مدت مورد بررسی قرار می دهیم . لازم به ذکر است که طلاق یکی از شیوه های خاص انحلال عقد دائم است و در عقد موقت ، طلاق راه ندارد .
انقضای مدت در عقد موقت به این معناست که اگر مدت زمان عقد نکاح موقت یا صیغه که حین عقد موقت ذکر شده است به پایان برسد ، زن و مرد خود به خود از زوجیت هم رها می شوند و عقد موقت پایان می یابد .
بذل مدت در عقد موقت به این معناست که مرد می تواند مدت زمانی از عقد موقت که باقی مانده است را به زن ببخشد و او را از قید زوجین خود رها سازد . این عمل که به اختیار مرد می باشد ، تحت عنوان بذل مدت یا بخشیدن مدت عقد موقت شناخته می شود .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با 09156024004